Alle toeslagen die u ontvangt of wilt ontvangen hangen af van uw inkomen.

Lees ook: belastbaar inkomen

Zorgtoeslag

U kunt een zorgtoeslag krijgen, een bijdrage in de kosten voor uw Nederlandse zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van uw inkomen. U kunt een zorgtoeslag krijgen als u 18 jaar of ouder bent, een Nederlandse zorgverzekering heeft, een niet te hoge inkomen heeft, de Nederlandse nationaliteit hebt (of verblijfsvergunning).

Als u in het buitenland woont of werkt, of militair bent, gelden er andere regels. U kunt hiervoor terecht op de website van de belastingdienst.

Kindgebonden budget

Als u kinderen heeft, kunt u misschien een kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen. Deze bijdrage moet u niet verwarren met de kinderbijslag. De kindgebonden budget kunt u naast de kinderbijslag krijgen.

Als u al andere toeslagen ontvangt hoeft u de kindgebonden budget niet aan te vragen. Er wordt dan een brief naar uw woonadres gestuurd als u hiermee in aanmerking komt.

U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen van het kindgebonden budget. Ten eerste moet u natuurlijk een kind hebben die jonger is dan 18 jaar oud, u krijgt al kinderijslag en het (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. √Čn u moet de Nederlandse nationaliteit hebben of in bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning.

Huurtoeslag

Een huurtoeslag is een bijdrage in uw huurkosten. U kunt hiervoor in aanmerking komen als u een huurhuis huurt. U moet deze zelf aanvragen. De huurtoeslag hangt van uw inkomen af. U komt in aanmerking voor de huurtoeslag als u 18 jaar en ouder bent, een huurcontract hebt, een woonruimte huurt, u de huur betaald, u bij de gemeente staat ingeschreven en als uw gezamenlijke inkomen niet te hoog zijn. Ten slotte moet u de Nederlandse nationaliteit hebben of in bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning.

Kinderopvangtoeslag

Als u werkt kunt u ervoor kiezen om uw kinderen naar de kinderopvang te brengen. U kunt dan misschien een kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage voor de kosten van de kinderopvang. Ook hieraan zijn een aantal voorwaarden verbonden. De hoogte van de kinderopvang toeslag hangt af van uw inkomen, het aantal kinderen dat u naar de kinderopvang brengt en de soort opvang. De toeslagen worden per uur uitgekeerd. U kunt voor elk kind 230 uur per maand toeslag krijgen. U moet wel aangesloten zijn bij een kindercentrum, gastbureau o.i.d.

U komt alleen in aanmerking met de kinderopvangtoeslag als u een kinderbijslag ontvangt, uw kunt nog niet op het voortgezet onderwijs zit en u en uw partner werken.