Voordat u een huis gaat kopen moet u met een aantal factoren rekening houden.

Geschikte huis zoeken

U begint natuurlijk met het zoeken en kopen van een huis. Hiervoor kunt u gebruik maken van een makelaar, of zelf opzoek gaan. U kunt de makelaar zelf een specifieke zoekopdracht geven. U kunt zich ook aanmelden op een website. U bent dan altijd op de hoogte van de nieuwste woningaanbod in uw gekozen locatie.

Twijfelt u of u zelf moet zoeken of beter een makelaar kunt vragen? Lees hier dan alles over de makelaar.

Bezichtiging

Als u een huis heeft gevonden die bij u past gaat u meestal het huis bezichtigen. U kunt dan zien of het werkelijk aan uw voorwaarden voldoet en het huis in het echt bezichtigen. U kunt de aankoop makelaar dan meenemen tijdens uw bezoek aan het huis. Als u alleen gaat, moet u op een aantal dingen letten.

  • Dubbelglas: Heeft het huis dubbelglas? Dat zorgt voor een betere isolering. Ook moet u bekijken of de woning een rendabele dubbelglas heeft. Als het dubbelglas te oud is neemt de kans op lekkage toe.
  • Isolatie: is de woning ge├»soleerd? Zo ja, hoe? En hoe lang geleden is dit gedaan?
  • Dakbedekking: een goede dakbedekking is erg belangrijk, om bijvoorbeeld een lekkage te voorkomen.

Een makelaar let op de kleine details van een woning en kan u dus zeker helpen bij het zoeken naar de juiste woning voor u. Vooral wanneer u twijfelt of het wel de juiste woning is kunt u een aankoopmakelaar inschakelen.

Onderhandeling

Als u een woning wilt kopen kijkt u naar een juiste biedingsstrategie en een goed openingsbod. Ongeacht of u wel zelf een aankoopmakelaar heeft, komt u vaak in aanmerking met een verkoopmakelaar. Hiermee regelt u vaak de zaken als u een huis wilt kopen.

Koopovereenkomst

Als de verkoper van de woning uw bod heeft geaccepteerd wordt er een koopovereenkomst opgesteld. U moet dan de koopovereenkomst goed doorlopen.

Als u dit zonder aankoopmakelaar doet, moet u letten op de opleverdatum, ontbindende voorwaarden en de zaken die de eigenaar achter laat.

Uiteindelijk ondertekend u de koopovereenkomst. Deze gaat naar de notaris. U kunt zich binnen drie dagen bedenken.

Hypotheek

Vervolgens sluit u een hypotheek af. De makelaar kan bepalen welk bedrag u nodig heeft voor de hypotheek. Voor de financiering van uw woning heeft u een taxatie nodig. Hiervoor heeft u een taxatierapport van een taxateur nodig. Deze kunt u regelen via de makelaar of zelf inschakelen.