Voordelen

Een aankoopmakelaar inschakelen heeft een aantal voordelen.

Een aankoopmakelaar heeft de kennis van de lokale huizenmarkt. Hij weet waar hij moet zoeken en hoe. Hij kan aan de slag gaan met uw zoekopdracht.

Aankoopmakelaars hebben vaak meer informatie over de huizen dan de informatie op de website. Makelaars zijn wel verplicht om hun aanbod openbaar te stellen, maar in de praktijk is dit vaak anders.

De makelaar weet waar die op moet letten bij een woning. Een makelaar weet waar de gebreken van een woning zitten. Ook let hij op de kleine lettertjes van de koopovereenkomst. U zult dus niet voor verassingen staan.

Onderhandelen

Bovendien kan een makelaar u helpen met het onderhandelen. Het onderhandelen is voor velen moeilijk. Wat is een goede openingbod? Wat is een redelijke prijs? Een aankoop makelaar helpt u onderhandelen met de verkopers van de woning.

Iedere woning is uniek en de prijzen verschillen enorm. Vaak kunt u een huis kopen met een verkoopprijs en dus niet de vraagprijs.

Prijzen

Een aankoopmakelaar helpt dus om een woning zo laag mogelijk te kopen. Toch?

In de praktijk hebben makelaars niet altijd uw belang voorop. Een aankoop makelaar heeft ook eigen belangen. Dat betekent dat de aankoopmakelaar lang niet altijd kiest voor de laagste prijs van de woning.

Courtage

Als u een makelaar inschakelt betaald u courtage. Bij een aankoopmakelaar is dit bedrag lager dan bij een verkoopmakelaar. De hoogte van de courtage verschilt bij veel makelaars. U kunt bij meerdere makelaars een offerte vragen om uiteindelijk de beste prijs-kwaliteit makelaar te kiezen.

Vaak betaald u echter een percentage van het aankoopbedrag als courtage. Dat betekend dat de makelaar meer verdiend als hij slechter onderhandelt. Probeer dus een vast bedrag af te spreken met de makelaar.

Deal

Een makelaar wil zo snel mogelijk een deal afsluiten. Als de makelaar lang bezig is met het onderhandelen kan het baten onder andere werkzaamheden van de makelaar. Als hij lang aan het onderhandelen is voor een deal kan hij ook een andere huis verkopen. Hoe minder tijd de makelaar besteed aan 1 woning hoe meer hij verdient.

Wel of niet?

Veel dingen kunt u zelf al regelen. U moet er alleen de tijd en energie voor hebben. U zich tegenwoordig op verschillende sites zelf een woning zoeken, prijzen bepalen etc.

Wanneer er weinig woningaanbod is en veel vraag, een krappe markt, is het vaak wel handig om een makelaar in te schakelen. Omdat u anders veel informatie kunt missen. De makelaar is hier dagelijks mee bezig en weet dus meer van de actualiteiten.

Ook als u de tijd en energie niet heeft voor het kopen van een woning is het handig om een makelaar in te schakelen.