AOW

AOW is het basispensioen dat de overheid uitkeert als u de leeftijd bereikt. De leeftijd is afhankelijk van uw geboortedatum. Als u de AOW leeftijd heeft bereikt krijgt u een maandelijks inkomen van de overheid. De afkorting AOW staat voor Algemene Ouderdomswet en wordt betaald uit de sociale verzekeringen die door de burger betaald wordt doormiddel van belastingen.

Pensioen

AOW en Pensioen worden vaak in een zijn genoemd. Het is echter niet hetzelfde. De AOW is een deel van de pensioen. De pensioen bestaat uit AOW, het deel van de werkgever en uw eigen aanvulling.

Werkgever

Als u in loondienst werkt houdt uw werkgever geld in. Dit geld wordt gespaard door de werkgever. Een deel van het gespaarde geld is voor uw pensioen. U betaald met uw loon een pensioenpremie die wordt ingelegd in een pensioenfonds.

Opbouwen van een AOW

Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt in Nederland een AOW op. De nationaliteit maakt niet uit voor de AOW uitkering. Elk jaar dat iemand in Nederland woont komt er twee procent boven op de AOW. Als u meer dan vijftig jaar in Nederland hebt gewoond heeft u een volledige AOW.

In veel landen wordt er alleen AOW gespaard als u in loondienst bent. In Nederland is dit anders geregeld. Iedereen in Nederland bouwt een AOW op, ook als u niet werkt dus.

Hoogte van de AOW

De hoogte van de AOW is verschillend voor iedereen. Het is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Het is niet alleen afhankelijk van de aantal jaren dat u woonachtig of werkzaam bent in Nederland, maar ook uw woonsituatie heeft hier invloed op. Als u alleenstaand bent, ontvangt u een hoger bedrag dan iemand die samen woont.

De AOW-uitkering is zeventig procent van het minimumloon, net als de bijstandsuitkering.

Hoe bouw je AOW op?

Om een AOW op te bouwen hoeft u zelf niets te doen. Dit doet u vijftig jaar vóórdat u een AOW-uitkering ontvangt. Als u een AOW op uw 67e ontvangt, begint u op uw 17e al met het opbouwen van een pensioen. Als u in Nederland blijft wonen of werken, bouwt u dus elk jaar twee procent op.

Nabestaandenpensioen

Bij het opbouwen van een pensioen vallen er ook regelingen voor uw nabestaaden. Als u plotseling komt te overlijden kunnen uw nabestaanden afspraken maken met de nabestaandenpensioen. Hieronder valt het weduwen-, weduwnaar-, partner-, en wezenpensioen.