Eerder stoppen met werken? Wil je met vervroegd pensioen? Dan moet u zelf een aantal zaken regelen. De AOW en Pensioen, ontvangt u namelijk pas op uw AOW leeftijd. U moet dus zelf geld sparen om voldoende geld te hebben tot aan uw AOW leeftijd.

Eerder AOW of pensioen ontvangen?

Het is niet mogelijk om uw AOW eerder dan uw AOW-leeftijd te ontvangen. Als u uw pensioen eerder wilt ontvangen ligt dit soms anders. Bij sommige pensioenfondsen is het al mogelijk om eerder uw pensioen te ontvangen. Vaak is hier ook een minimum leeftijd aan verbonden. Bij de meeste pensioenfondsen kunt u van uw 55e pensioen ontvangen en bij anderen kan dit helemaal niet. Hier zit echter wel een nadeel aan: elk jaar dat u het pensioen eerder ingaat, wordt de uitkering verlaagd. Dit is voor alle komende jaren.

Pensioensgat

Een pensioensgat is een pensioenstekort. Dit is het gevolg als u te weinig pensioen hebt opgebouwd. Wanneer u onvoldoende pensioen hebt opgebouwd wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt spreken we pas echt van een pensioensgat.

Dit kan ontstaan door een aantal factoren. Ten eerste kan dit als u een aantal jaren niet gewerkt hebt en dus geen pensioen hebt opgebouwd, als u in het buitenland heeft gewerkt of gewoond. U heeft toen geen pensioen opgebouwd. Ook als u veel verschillende werkgevers hebt gehad heeft dit nadelige invloeden op uw pensioensgat. De regelingen van het pensioen is voor elk vak namelijk anders. Andere oorzaken zijn een scheiding met uw partner en parttime werken.

Is het mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan?

Of het mogelijk is om vervroegd met pensioen te gaan is afhankelijk van uw eigen financiële situatie.

U kunt vóór uw pensioen banksparen of een lijfrente opbouwen om alsnog met pensioen te kunnen gaan.

Deeltijd pensioen

Een alternatief voor vervroegd met pensioen is een deeltijd pensioen. U gaat dan niet helemaal met pensioen, maar gaat dan wel iets minder werken. U kunt het aantal arbeidsuren met 50 procent verminderen. U blijft dus wel werken. De uren die u niet werkt krijgt u ook niet uitbetaald in salaris, maar pensioen. Ook dit mag pas vanaf uw 55e leeftijd. Een nadeel: uw bouwt minder pensioen op voor de toekomst en verbruikt pensioen die u al had opgebouwd.